3 gode råd til dig, der bor til leje

Relaxed smiling asian woman sitting on sofa at home

I Danmark er der rigtig mange mennesker, der bor til leje, men der er stadig rigtig mange mennesker, der ikke er helt beviste om deres rettigheder, og som måske heller ikke udnytter de muligheder de rent faktisk har til fulde. Derfor får du her tre gode tips til, hvad du kan gøre, hvis du bor til leje.

Hvis du har brug for flere gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af at bo til leje, så kan du med rette læse videre her.

En vedligeholdelseskonto er til for at blive brugt

Rigtig mange lejeboliger er udstyret med en vedligeholdelseskonto, der kan bruges til at dække ting som eksempelvis maling. Den måde det fungerer på er, at der bliver indsat et beløb hver måned, som kan bruges til overfladisk vedligehold.

Rigtig mange mennesker bruger ikke deres vedligeholdelseskonto så meget som de burde. I de fleste boligselskaber må en vedligeholdelseskonto nemlig kun dække overfladisk vedligehold som eksempelvis maling. Det betyder også, at den ikke må bruges til at dækker eksempelvis nedslibning af gulve ved en eventuel fraflytning, så få noget ny farve på væggene, uden at det koster dig noget.

Gør brug af råderetten

De fleste lejere har det, der hedder råderet, over deres lejligheder. Det betyder, at der må foretages indvendige ændringer. Du må f.eks. sætte en væg op, så du får et ekstra rum, eller rive en væg ned for at samle køkken og stue til et køkken alrum.

Du bør altid konsultere din lejekontrakt inden du foretager ændringer, men hvis du har råderet, så husk at gøre brug af den. En udvidelse af stuen kan virkelig være med til at forny en lejlighed. Ligeledes kan det udskyde behovet for at flytte noget større, at dele et værelse i to, hvis der eksempelvis pludselig bliver behov for et ekstra børneværelse.

Sørg for at sikre dit depositum

Noget af det mange mennesker der bor til leje, bekymrer sig om, er om hvorvidt de får deres depositum igen, når de en gang skal fraflytte deres lejlighed. Heldigvis er der en række ting du kan gøre, for at sikre at du får så meget af dit depositum tilbage igen.

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvem din udlejer er, og hvor meget du behøver forberede dig. Derfor kan det være en god idé at foretage en søgning på din udlejer på eksempelvis Trustpilot eller lignende. Her kan du så se, om tidligere lejere har brokket sig over ting ved fraflytningen, som eksempelvis, at de ikke fik deres depositum igen.

Ligeledes er det en god idé altid at få foretaget et grundigt og underskrevet indflytningssyn sammen med din udlejer. Her kan det også være en fordel at tage billeder af de fejl og mangler der kan være ved indflytningen.